Nieuwe hypotheekregels in 2022
Ook dit jaar verandert weer een aantal hypotheekregels. Wij zetten de wijzigingen op een rij.

Een hogere hypotheek, minder hypotheekrenteaftrek en een hogere kostengrens bij NHG. Ook dit jaar verandert weer een aantal hypotheekregels. Wijzigingen die je meteen in je portemonnee voelt of waardoor je mogelijk een hypotheek voor je droomhuis kunt afsluiten. We zetten de wijzigingen voor 2022 op een rij.

Hoogte maximale hypotheek
Voor de bepaling van je maximale hypotheek wordt gekeken naar de leennormen voor 2022 van het Nibud. Mensen met een inkomen tot 50.000 euro kunnen iets meer lenen. Verdien je meer dan 50.000 dan kun je iets minder lenen.

Stijgt het inkomen in 2022 met de gemiddelde brutoloonstijging van 2,2 procent, waarmee het Centraal Planbureau rekening houdt, dan neemt de maximale hypotheek voor alle inkomenscategorieën toe.

NHG: hogere kostengrens
Koop je een huis met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) dan verandert de hoogte van de kostengrens. Voor de koop van een huis stijgt die van 325.000 euro naar 355.000 euro. Is het een energiezuinige woning dan is de grens zelfs: 376.300, dat is zes procent hoger. Voor de aanvraag van NHG daalt de eenmalige premie van 0,7 naar 0,6 procent.

Daling hypotheekrenteaftrek
In 2022 daalt het maximale belastingpercentage waarover je hypotheekrente mag aftrekken naar 40 procent. Dat is 3 procent minder en geldt voor mensen met een inkomen hoger dan 69.398 euro.

Minder hypotheek door private lease
Vanaf 1 april 2022 heeft je privé geleasde auto direct effect op je maximaal afsluitbare hypotheek. Het contract wordt dan voor honderd procent geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Nu is dat nog 65 procent. Je maximale hypotheek kan daardoor een stuk lager uitvallen.

Lager eigenwoningforfait
Na 1 januari daalt het percentage voor je eigenwoningforfait ofwel de fiscale bijtelling voor je koopwoning. Heb je woning een WOZ-waarde tussen de 75.000 en 1.110.000 euro dan daalt het percentage van 0,50 naar 0,45 procent.

Wet Hillen
De Wet Hillen wordt in een periode van dertig jaar afgebouwd met jaarlijks 3,33 procent. Is je hypotheek afgelost, dan moet je toch inkomstenbelasting betalen over het eigenwoningforfait. De zogenaamde Hillen-aftrek is het verschil tussen het eigenwoningforfait en de aftrekbare kosten, zoals je hypotheekrente. Over 2022 heb je op je belastingaangifte inkomstenbelasting nog maar 86,67 procent Hillen-aftrek.

De wijzigingen hebben in meer of mindere mate invloed op je persoonlijke situatie. We brengen dat graag voor jou in beeld. Wil je meer weten, neem dan contact met ons op.


        Nieuw aanbod hypotheekrente? Zoek naar betere opties